maandag 5 januari 2015

Handgemaakt, dat smaakt onder de kerstboom versie 1.0

Sinds ik de naaimicrobe te pakken heb, vind ik het fijn om iets zelfgemaakt te fabriceren om onder de kerstboom te leggen. Dit jaar waren november en december verschrikkelijk drukke maanden dus het mochten geen te moeilijke en uitgebreide projectjes zijn.

Mijn grootouders zijn al een tijdje niet meer echt mobiel dus ze brengen veel tijd door in de zetel. Oma ziet graag grote kussens en opa zit graag zacht. Mijn inspiratie begon te groeien! Een tripje naar de Ikea voor een aantal binnenkussens en wat stof waren voldoende om aan de cadeautjes te kunnen beginnen. De stof met boomstronken was er niet tijdens mijn bezoekje, maar Karolien had meer geluk en bezorgde me nog net op tijd anderhalf metertje vlak voor kerst. Merci!

Voor opa, die als teler van grondwitloof, zijn hele leven buiten gewerkt heeft en ook het liefst van al buiten was, kocht ik een stof met boomstronken. Mijn oma heeft het voor alles wat rood/roze of paars is dus daar kon ik niet anders dan scoren (al protesteerde ze toch eventjes dat een rood kussen niet bij haar interieur van de living paste, het pronkt nochtans mooi in de zetel ondertussen...)

Ook voor nonkel Marcel maakte ik een kussen met de boomstronkenstof. Als fervent houthakker en allergrootste fan van zijn houtkachel kon het niet toepasselijker zijn. De moemoe kreeg ook een rood exemplaar met witte bollen. Was ze blij? Dat bleek! Het eerste wat ze deed, was het kussen aan de kant leggen zodat het klein geweld van de neven en de nichten het niet meteen vuil konden maken. 

Dit was het resultaat:

Een strikje met gift tag er rond en klaar!
Hoe maakte ik deze kussens? Het kan niet eenvoudiger! Als jullie zelf aan de slag willen, dit is een kleine tutorial voor een binnenkussen met de afmetingen 50x50cm. Ik koos voor een stevige stof zodat de stof niet zou "hangen". De kussens staan mooi op zichzelf.
 • Knip één stuk stof van 118cm op 52cm. (de 118 cm knip je in de stofbreedte, uit een lap stof van iets meer dan 1m kan je dus net twee kussens knippen).
 • Overlock of zigzag de lange zijden.
 • Strijk beide korte zijden 1cm om en dan nog eens 1cm zodat de rand mooi weggewerkt is.
 • Speld vast en stik de zoom.
 • Neem de lap stof en plooi ze in drie. Zorg ervoor dat er een flap is waar je het kussen kan insteken en dat de afstand tussen boven- en onderkant net 50cm is. Ik koos ervoor om de flap in het midden van het kussen te mikken, maar dat kan je kiezen door te verschuiven.
 • Speld de zijnaden mooi op elkaar (let op dat de onderliggende stukken stof mee vastgespeld werden) en stik.
 • Keer om en duw de hoekjes mooi uit. 
 • Stop het kussen er in en klaar! Geniet van je nieuwe zetelgarnituur.
Zoals jullie kunnen zien, echt een snel projectje dus!


12 opmerkingen:

 1. Fijn he om iemand blij te maken...goed gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat stofje met de boomstronken is echt leuk !! Ikea heeft nu toch eens altijd originele stofkes !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, toen ik het zag bij de voorbeelden dacht ik meteen, DAT IS HET!
   Zo frustrerend dat ze op was toen ik er was.
   Het berichtje van Karolien op weg naar de Ikea met de vraag of ik iets nodig had deed me blinken van contentement (zeker toen de stof er nog bleek te zijn ook!). ;-)

   Verwijderen
 3. Allemaal prachtig!
  Die met de boomstronken valt op, die past echt bij een stoere opa!

  Mooie foto die laatste zo in tegenlicht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vond de foto ook iets hebben!
   Mooi compliment van een vrouw die de meest prachtige foto's maakt. ;-)

   Verwijderen
 4. heel leuk, ik heb de boomstammen stof hier liggen, en ik weet begot niet wat er mee te doen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke kussens Anneleen!! En inderdaad op dezelfde manier gemaakt waarop ik mijn kussenhoesjes maakte. Ik vind die boomstronken stof geweldig!! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi resultaat en perfect passend bij hen zo te horen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige kussens die iedereen altijd kan gebruiken in leuke stofjes! Niet moeilijk dat jij scoorde en bedankt voor de beschrijving. Als ik nog eens kussens ga maken kom ik even piepen.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooie kussens. Opa zal nu wel zacht zitten met zijn poep en oma moest misschien even wennen aan de kleur maar ze zal er ook wel heel blij mee zijn

  BeantwoordenVerwijderen